brittensvardag.blogg.se

Nyårsafton 2023

Publicerad 2023-12-31 10:08:03 i Allmänt, Recept,

                                  Gott nytt år!
 
Nu har vi kommit till årets slut. Det har varit ett bra år i stort sett. Inte så att det har varit exeptionellt rikt, tropiskt varmt eller något annat som man kan räkna till rikedom. Nej men vi har alla mått hyfsat bra. Det var ju Maken som åkte dit på något för ett par månader sedan, han var riktigt dålig men han kryade ju på sig och då är allt lugnt. Jag har bränt mig ett par gånger, framför allt på kaminen men också på ugnen men inte värre än att huden har blivit lite svedd och inga områden större än en gammal 25-öring. Maken klappade i sin vänsterhand härom dagen när han halkade. Men han säger att det känns okej igen och som sagt, blir man bara frisk så är det sådana där små grejor som stärker en och får en att uppskatta livet ännu mer.
 
                                    Bilder på sedlar | Sveriges Riksbank
 
Kaffebryggaren vi köpte ett par dagar före jul har vi inte heller behövt ta fram. Den gamla håller ännu. Jag tror inte att vi kommer att behöva byta ut några vitvaror heller under 2024. Det skulle väl i så fall vara den ena luftvärmepumpen som har börjat låta lite illa men vi kör så länge den håller.
 
                                     Må Bra | Personlig Utveckling Centrum
 
Vi fick ju också gjort en återresa till vårt älskade Mallorca. Det var härligt. Trots att Juli och Augusti i stort sett regnade bort så fick vi åkt till Källby och till Ullared några gånger. Så vad jag hoppas på inför 2024 är att vi skall få lite bättre väder under sommarmånaderna . Inte så att det skall vara 30 grader varmt men i alla fall lite mer uppehåll. Men i coh för sig, för oss med eget vatten, brunn, så var det ju tacknämligt med regnet för då slapp vi åka och hämta vatten någon annan stans. Det har hänt ett par gånger när vi haft så lite vatten i bryúnnen att vi inte vågat tvätta.
 
                                        Ett bra år - Fotosidan
 
Så skall man summera 2023 så har det varit ett bra år. Vi har fått vara skapligt friska, vi har kunnat äta oss mätta och vi bor bra. Men allt har blivit så dyrt, det har i alla fall fått mig att handla lite annorlunda. Det har blivit mer frukt och grönt men nästan bara sådant det varit säsong på. Så nu handlar det mest om rotsaker och citrusfrukter, men äpple och päron köper jag också samt en och annan banan. Men äpplen köper jag nästan bara svenska för jag tycker det är bäst smak på dem och så tycker jag att man skall gynna svenska odlare. Därför köper jag bara svenskt kött. Men fisk köper jag isländsk. 
 
                                  Morot och Apple fotografering för bildbyråer. Bild av brigham - 48142049
 
Igår blev det chou-chou till middag i alla fall. Och jag har fått flera frågor om hur jag gör, så här kommer receptet. Allt är på ett ungefär .
4 hg färsk skinka eller bogfläsk i skivor
1-3 gula lökar (beror på storlek)
Ett par tre msk neutral olja
1 msk curry
1 msk paprikapulver
salt och peppar
2½ dl grädde
2½-3 dl vatten
½ dl vetemjöl
4 msk tomatpuré
 
Hacka löken i ganska grova bitar, 1x1 cm ungefär. Strimla köttet. Blanda vetemjöl och kryddor i en plastpåse eller skål. Lägg i köttstrimlorna och vänd runt så alla sidor täcks. Fräs löken mjuk men inte så att den får färg i oljan. Lägg i köttet och fräs runt på medelvärme. Använd helst en alluminiumkastrull eller teflon för mjöl och kryddor kommer att fastna lite i botten men får inte brännas. Slå på grädde och vatten, rör runt så att kryddor och mjöl släpper från botten. Lägg i tomatpurén. Låt allt koka i 25-30 minuter.Servera gärna med ris. Potatis och pasta funkar också.  Jag serverar med kokta morötter eller broccoli. Men det funkar med en sallad (sommaren) eller en kålsallad (vinter) också.
 
                                 Ingen fotobeskrivning tillgänglig.
 
Även idag har vi lika elpris i hela landet. Ungefär 46 öre per kWh i genomsnitt. Högst kommer priset att vara mellan 16.00 och 18.00 då vi får betala 56 öre per kWh vi använder. Men runt midnatt är elpriset nere på 23 eller 24 öre men bara under den timman vad jag vet nu. För under natten som gick var elprist 50 öre ungefär och det är ju högt för att vara natt.
 
                                   Var rädd om dig i sommar - Region Norrbotten
 
Ja det var väl vad jag hade idag. Var nu rädda om er och varandra. och strunta i smällare och raketer. Det blir nytt år i alla fall. Lite bortkastat är det också för det skall vara regnigt, snöigt och dåligt väder vid tolvslaget. Dyrt är det också, lägg hellre de pengarna på lite extra god mat det är du värd.
 
Kramiz
                                              Kramar. | Arte de osos, Osos de peluche, Imágenes de osos
 
 

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela