brittensvardag.blogg.se

Valborgsmässoafton 2018

Publicerad 2018-04-30 07:15:54 i Allmänt,

 
Just som jag satt här och skrev rubriken fick jag för mig, så där vet ni som man kan få, vilket konstigt ord. Men som du kanske vet härstammar firandet från sankta Walpurgis. Hon själv dog redan år 779, men Valborg helgonförklarades flera år senare. På 1400-talet tog man sig för att koppla ihop henne med häxerier. Helt enkelt för att man den 30 april tänt eldar för att lysa upp för Valborg däruppe i himlen. Att hedra henne på det sätt man kunde. Sedan skrev den gode Faust en berättelse om Blocksberg, som i folkmun blev bockberg. Sedan gjorde kristendomen sitt intåg och bocken kopplades ihop med det onda då djävulen sades ha bockfot. Spiken i kistan blev det när någon stolle tänkte till och började tala om oknytt och människor med speciella förmågor. Jag vet inte säkert men jag tror att det kanske var kvinnor och män med förmåga att läka och bota genom sin kunskap om växter och örter, som fick bära skulden hos de kristna för att göra saker som inte ens Jesus kunde hjälpa till med. Därmed fick "mobben" med sig en förskräcklig massa människor, främst för att den som inte angav häxeri själv kunde bli angiven och dömd. En förskräcklig tid i vår tidräkning.
Visste ni förresten att Valborg inte firas överallt utan bara i Sverige, Finland, Lettland, Tjeckien, Slovenien och Tyskland.
 
                   
 
Jag skall inte fira Valborg idag trots att jag har tagit semester idag. Nej, jag skall göra smörgåstårta och sedan skall jag åka ner till lilla mamma och hjälpa henne sätta upp rena gardiner.
 
Tänk, om min lilla pappa levt hade han och mamma kunnat fira diamantbröllop idag. 60 år, det är häftigt. Men pappa lämnade jordelivet 80 år gammal redan 2011. Sju år sedan redan, men oj vad fort tiden gått.
 
Men Sveriges kung har födelsedag denna lite mulna och småregniga dag. Hur mycket han fyller?, 72 tror jag bestämt och i veckan slog han något slags rekord i att vara den regent som suttit längst på tronen. Fast han har inte längre någon viktig roll i vardagen. Men om jag får säga vad jag tycker så anser jag att den kungliga familjen representerar Sverige väl internationellt. Det gör de parallellt med regeringens och riksdagens uppdrag och Sverige kan då verka på två håll samtidigt. Visst kostar de en del men jag tror ändå att kostnaderna för en president skulle vara större i förhållande till utförda uppdrag.
 
                                         
 
Själv är jag något så knäppt som en vänstersympatiserande rojalist. Som att försöka förena olja och vatten skulle nog säkert någon ha sagt. Men med lite vinäger så går det faktiskt och jag är nog en person med lågt Ph och därför låter sig föreningen göras hos mig.
 
 

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela