brittensvardag.blogg.se

Sista november

Publicerad 2022-11-30 09:07:07 i Allmänt,

Det var inte länge sedan jag satt här och beklagade mig för att hela, långa november låg framför oss.Idag ser vi lite ljus borta i öster, se höga, lätta molnen har antagit en rosa ton av den uppåtgående solen och det ser ut som om vi kan få en riktigt fin dag. 
 
                           Visa källbilden
 
Kanske har du som jag också tända adventsstakar och stjärnor i fönstren som lyser varmt och vänligt mot dig själv och omvärlden. Kanske har du som jag utrustat dina stakar med ledlampor. Nu för tiden lyser de med ett varmvitt sken. Varför jag uttrycker mig så beror på att vi köpte ledlampor till adventsbelysningen redan i led-erans begynnelse. Då var lamporna större, såg ut som små lågor och lyste med ett iskallt blått sken. Därtill brummade de sp man knappt hörde vad man sade. Jag erkänner att vi snabbt bytte tillbaka till den traditionella belysningen. Men lamporna vi köpte för ett par dagar sedan uppför sig som de skall och som man sig av lampor. De är på 0,3 watt så istället för att varje stake tar 21 watt så tar de nu 2,1 watt. Det innebär att om man har staken tänd mellan 12 och 24 så tjänar man ungefär 45 kr. PER DAG! Att ha dessa LED-lampor tända i tolv timmar ger en elförbrukningskostnad på ungefär 5 kronor istället för 50 kronor per dag med vanliga 3 watts lampor. Kanske har du som vi ett bundet elavtal och då tycker du kanske inte att det spelar så stor roll men då får man tänka samhällsekonomiskt i stället, att det blir mer el att sälja vilket sänker priset för oss alla.
 
                             Visa källbilden
 
Idag har dagen fyra teman. Det är Andersdagen, Kåldolmens dag, Guldsmedens dag och Internationella dagen till minnet av offren för kemisk krigsföring. Vad jag vet har jag ingen, mig närstående, som drabbats av detta men det finns säkert tusentals och åter tusentals som drabbats och kommer att bli drabbade. Såvida inte Coronan var ett experiement som gick fel och av misstag hamnade utanför laboratoriet, för då känner vi alla någon som drabbats.
 
                    Visa källbilden
 
Guldsmedens dag då, tja, kanske innebär det ett prispåslag på guldsaker man köper eller en rabatt. Mig spelar det ingen roll då jag inte planerar att köpa något guld idag.
 
                     Visa källbilden
 
Kåldolmens dag då. Tja jag har vitkål hemma men bara ett pyttelitet huvud och det är en dag som vi brukar äta färsmat på så kanske blir det mat med kål och färs till middag även om det inte blir kåldolmar precis.
Andersdagen då? Tja Anders har namnsdag idag och de gamla sade att slaskade Anders så braskade julen. Slaskar idag gör det väl inte direkt men det är på plussidan så kanske kan vi få lite frost till jul i alla fall. Snö vill jag inte ha men lite rimfrost kan ju vara vackert.
 
                      Visa källbilden
 
Ja det var lite av det som rör sig i mitt huvud idag. Det är mycket mer men inget som kan vara av allmänt intresse. Nu väntar frukost och en ny mugg te. Den här gången skall jag ta teet som heter Varma Vindar det kan väl passa bra idag?
 
                  Visa källbilden
 
 
 

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela