brittensvardag.blogg.se

Ur led är tiden

Publicerad 2021-03-28 08:39:00 i Allmänt,

Sommartid och ökad risk för hjärtinfarkt
 
Jag blir snart tokig på den här tidsomställningen. Varför i herrans namn gör vi den? Jag tror inte att någon vet egentligen. Den här tanken kom förmodligen från någon som hade sen semester och inte såg var han satte groggen för tio minuter sedan för att skymningen kom så fort. Då kom han nog på att hade man satt fram klockan en timma så hade det fortfarande varit ljust så här dags. (När han satt där med groggen.) Sedan berättade han om idéen för några arbetskamrater, lobbyism på hög nivå, sedan var det någon som inget hade att säga men hade talets gåva och en fantastisk förmåga att få folk att lyssna på sig. Rätt som det var hade tillräckligt många lyssnat som inte hade förmågan att tänka själva. Dessa personer var ledare för en hel värld som åkte hem och drog detta för sina lika inelligensbefriade kamrater som inget heller förstod men som litade på sin ledare. Så bestämde man att sympatisera med den mörkrädde sydeuropeiske politikern som inte hittade groggen i mörkret.
 
Vet du skillnaden mellan drink, grogg och cocktail? (Förmodligen inte) |  Cafe.se
 
Människorna som levde i länderna sov sämre, de stackars korna höll på att dö när deras juver var tvugna att hålla ytterligare en timmas mjölkproduktion. Bonden var nämligen lika dum och insåg inte att han hade möjlighet att göra som han ville. Hjärtinfarkterna och andra allvarliga sjukdomar ökade för att människorna som levde i landet mådde dåligt av att få sina invanda tider och rutiner rubbade.
 
 
Nu har man i flera år sagt att det här är nog sista gången vi ställer om klockan till hösten eller våren är nog ett beslut fattat i frågan. Men jag tror att ingen vågar tala om att vi inte tjänar ett dugg på att hålla på och ställa om klockan två gånger om året. Man ställer fram den en timma sista helgen i mars och så ställer man tillbaka timman på hösten igen.Närmare bestämt, sista helgen i oktober.
 
        Vintertid Normaltid – World Wide Weather
 
 
En gång i tiden, för 40 år sedan ungefär, var det det starkaste argumentet för tidsomställningen, att man var tvungen att justera tiden den här timman för att året egentligen var någon sekund längre än vi lyckades räkna, därför var det nu dags att justera med en timma, 31 536 000 så många sekunder går det på ett år vilket innebär att vi haft tidräkning på den här planeten lika många år eftersom en justering var nödvändig precis nu. Om jag minns rätt var detta 1980. 
 
Historien säger att det var ambasadör Benjamnin Franklin (USA) som 1784 i Paris, var en sömntuta och sov till tolv om dagarna som en dag vaknade lite tidigare och förvånades över att det var ljust och som då kläckte idén om sommartid.
 
Något som i hemlighet kan göra mig tokig är när människor säger sommartid och vintertid. Det finns ingen vintertid! Den tiden man avser är NORMALTID.
 
Men så till sist, heders åt den schweiziska kvinna som i många år drivit butik och som vägrar ställa om klockan. Hon öppnar varje dag klockan nio och stänger klockan sex. Vill folk handla får folk komma då och inte en timma tidigare eller en timma senare.
 
Vad skulle hända om till exempel ett stort företag som Volvo gick ut och sade som så att; "I år ställer inte vi om klockan". Eller ännu större genomsslagskraft skulle det nog ha om ICA-koncernern sade så. Eller tänk om någon stor matkedja som Burger King eller McDonalds sade så.
 
Då slapp vi gå upp en timma tidigare och behöva lägga oss en timma senare, Nej, jag vet inte riktigt hur det där går ihop men jag tror ändå att det är så det blir. 
 
Marinerad fläskytterfilé med färskpotatis – marinadtips! – Alla goda ting
 
Nu skall jag i alla fall plocka fram en fläskytterfilé ur frysen så får vi se vad jag gör av den när den tinat.
 
 
 
 
 

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela