brittensvardag.blogg.se

Mallorca del 4 - Kort historik f Kr

Publicerad 2015-02-09 06:33:00 i reseminnen,

Det baleariska folkets historia och ursprung ligger bokstavligt talat utbrett utefter vägarna i form av märkliga stenreliker. De vittnar om en säregen förhistorisk civilisation.

Om du hyr en bil när du är på Mallorca kan du t ex stanna vid Capocorp Vell, en bronsåldersby som härstammar sedan ca 1000 f kr. Den ligger ca 3,7 mil från Palma centrum på öns sydspets, nästan rakt nedanför Llucmajor på kartan. Lämningarna av denna by har omgärdats med en mur och en låst grind. Vakten bor i en 500-hundraårig bondstuga strax intill – som också är värd ett besök. Är du arkeologiskt intresserad bör du begagna tillfället att vandra runt bland ruinerna efter dussintals hus.

Den äldsta perioden kallas den talaiotanska tiden. Namnet härstammar från de tunga stenstoder som kallas talatios och som man tror markerar en stor hövdings gravplats. De människor som byggde dessa mästerverk tror man kom från Nordafrika och tillhörde iberer samt nordeuropeiska kelter. Dessa två folkslag som bosatte sig på fastlandet redan 3000 f kr. Ättlingar till dem, som blandats, kallades keltiberer. Dessa ättlingar behärskade slungor som användes till jakt och försvar, väldigt väl. Det kan också vara dessa slungor, som på grekiska kallas ballein vilket betyder kasta, slunga som gett de Balleariska öarna sitt namn.

På tvåhundratalet f kr erövrades Mallorca. Anföraren för den styrkan hette Hamilcar Barca (liten båt på spanska). Barcas son Hannibal skulle senare bli än mer ryktbar.

Men redan knappt hundra år senare, ca 120 f Kr besegrade romarna kartagerna. Trots att de hade slungor var de chanslösa mot Metellus skepp som var försedda med sköldar av läder som skyddade mot stenprojektilerna.

Efter att ha erövrat öarna gav romarna dem deras nuvarande namn, Balearis Major som senare blev Mallorca och Balearis Minor som blev Menorca.

Genom öarnas materiella rikedomar kunde Romarna bygga städer som Palma och Alcùdia. De byggde också vägar och akvedukter. De gav också ön ett språk som är ursprunget till dagens katalanska eller spanska. Men lätt fånget är lätt förgånget som bekant och öarna ersatte den romerska makten med både Vandaler och goter.

 

'
 
Så här såg det ut i lördags morse uppe i bergen vid klostret i Lluc. Jag har fått bilden av en vän som är född och bosatt på ön.
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela