Vad skall jag göra nu?
Ja inte vet jag. Frukosten är avklarad och jag sitter här och tänker på vilken härlig dag vi hade igår. Det var en sådan där mysig dag som räcker lääääänge. Men jag skall inte trötta ut er med att berätta om gofikat med mamma och resten av familjen, om de härliga timmarna på altanen med lite Yazy-spel, eller middagen, dillkött och chokladglass till dessert. Jag skall inte heller berätta om turen ner till Ullared sent på eftermiddagen eller alla våra inköp till de små kattungarna vi får hem i slutet av augusti. Och tänk, ni skall också slippa höra om de ljuvligt goda hamburgarna vi åt på Frölich grill i Skene och resten av resan hem när vi såg både rådjur och räv. Nej istället tror jag att jag skall berätta om det där med att baka.
Vid ett annat tillfälle berättade jag om hur man tillredde och bakade ut degen. Jag tror att det var i slutet av juni. Så idag kan jag väl få berätta om bra redskap och ingredienser.
Vill du passa på att träna kan du slå degen för hand men det skall göras under 10-15 minuter så det kräver sin man, eller kvinna.
Vad man är ute efter vid bearbetningen är att glutenet skall få verka ordentligt så att långa trådar bildas av mjölet och de andra ingredienserna. Det är mellan dessa trådar som kolsyran bildas och som gör brödet luftigt och fint. Gluten finns främst i vete, råg och korn. Förekomsten är i samma ordning. Om du bearbetar degen i maskin så bör den gå minst 5 minuter gärna 8-10. Sedan är det det här med jäsning, minst 30 minuter men har du kallare än 25 grader i köket så öka på jäsningen med tio minuter för varje grad under 25. Alltså har du 21 grader i köket så bör degen jäsa 30 minuter plus ca 40 minuter till. Detta förutsätter såklart att du bakar med rumsvarma ingredienser. Jag är fullt medveten om att de i de flesta recept står att man skall värma degvätskan till 37 grader men då tycker jag att jäsningen går för fört och efter bara en dag så luktar och smakar brödet jäst. Nej håll alla ingredienser rumsvarma och låt bakningen ta sin tid. Medan du väntar kan du roa dig med att baka en mjuk kaka, läsa en bit i en bra bok eller ta en fika med någon du tycker om.
När du bakat ut till önskad form så är det dags för jäsning igen. Den här gången brukar det gå fortare för troligen har temperaturen stigit lite i köken då ugnen förmodligen stått på en timma eller mer. När degen genast återtar sin ursprungliga form efter ett lätt tryck är brödet färdigt att grädda.
Man kan säga som så att desto ljusare bröd desto kortare gräddningstid. Bergis, barkis och snoddas brukar jag grädda ca 25 minuter på 220 grader. Medan ett dansk rågbröd gräddas på 180 grader i ca 1 tim och 15 minuter. Naturligtvis har storleken på bröden betydelse också. Bullar t ex, gräddas på 250 grader men bara i ca 5 minuter.
Vad behöver man då för redskap? Tänker du baka mer än en gång så tycker jag att du skall skaffa en bra hushållsassistent som har en rejäl degskål och en krok av metall. en bra slickepott och en degskrapa kan också vara bra liksom en måttsats, en mortel och ett litermått. Ett par handdukar som bara används vid brödbak och bakplåtspapper. Jag använder de i teflon som kan användas igen och igen. Mina har nog hängt med i 5-6 år vid det här laget. Beroende på vad du tänker baka för bröd så kan en kavel och ett tidur vara bra att ha liksom bra brödformar. Du kommer att upptäcka att du "behöver" mer och mer saker för att lyckas i ditt bak.
Du skall få ett bra recept på Bergis som är lätt och roligt att göra.
100 gram margarin eller smör
5 dl mjölk
5 dl vatten
50 gram jäst
1 tsk salt
Ca 2½ liter vetemjöl special
Dela upp degen i sex delar. Forma fem limpor. Av den sista degbiten rullar du ut 10 jämna långa snoddar. Sno ihop dem två och två och lägg över varje limpa. Fäst ändarna genom att placera dem under limpan i var ände. När brödet jäst färdigt penslar man försiktigt med mjölk och strör på vallmofrö. Grädda i nedre delen av ugnen 25 minuter på 220 grader. Har du varmluftsugn så sänker du med 20-25 grader och då kan du ställa in båda plåtarna på samma gång.
