brittensvardag.blogg.se

Annandag Jul

Publicerad 2018-12-26 08:12:55 i Allmänt,

 
 
Tänk vad mycket som förändras på bara en kort tid. Ta det här med vädret till exempel, det ändras hela tiden. Termometern går från +14 grader ner till nollan, sedan går den upp till 8 grader och ner till minus två. Sådär håller den på hela tiden. Likadant är det med vinden, ibland blåser det mycket och ibland ingenting alls. Sedan finns ju alla variationer däremellan. Sådär skulle jag kunna hålla på och beskriva vädrets alla skiftningar och variationer. Jag skulle kunna hålla på i evigheter precis som livet självt.
 
                           Bildresultat för sol, vind och regn
 
Kanske inte den levandes tid, för det livet är förgängligt. Plötsligt en dag så föds ett nytt liv till denna jord eller en ny blomma spricker ur sitt hölje. Vare sig livet varar en dag eller 108 år så är det ingenting i det stora hela.
 
Forskare tror att jorden är ett antal milljoner år gammal så vad år då 96 år? INGENTING! Men då gäller det att göra skillnad, att lämna avtryck. Det är något vi alla gör, vissa mer, andra mindre och så finns det de som gör ett outplånligt intryck.
 
                                   Bildresultat för johan sebastian bach
 
Tänk på Johan Sebastian Bach, Michelangelo, och Alfred Nobel till exempel. Outplånligt kanske var att ta i men minnet av dem har redan räckt i ett par, tre hundra år. Ta en författare som Bocaccio då, vars verk i alla fall har överlevt i bortåt 600 år, och vi skall inte glömma Eddan som uppdiktades för mer än 1200 år sedan. Detta var långt före Gutenberg och boktryckarkonsten så dessa dikter och verser har överlevt genom att de är skrivna på rim så de har varit lätta att minnas och gått från far till son, från mor till dotter. Någonstans på vägen var det säkert någon som var skrivkunnig och som tecknade ner det man mindes. Dessa sånger, dikter och kväden har gått från en till tio som sedan berättat på samma sätt. Ibland har skrifterna förstörts men ibland har de överlevt och därför har vi fortfarande kunskap. 
Inom musiken lever minnet kvar ännu längre och det utan noter. Ni kanske har tänkt på det nu i juletid när ni sjungit tradionella julsånger. Har ni tagit hjälp av en sångbok eller ett nothäfte har ni säkert noterat att det ibland står "tradionell folkvisa".
 
                                   Bildresultat för lämna avtryck i livet
 
Vad menade jag då med att vi alla kan lämna avtryck? Vi är ju inte många i det stora hela som har förmågor som Björn & Benny och skapa musik som står sig länge eller kunna skriva berättelser som Astrid Lindgren som älskas av generation efter generation av barn. Jag menar bara så här att vi kan lämna avtryck genom att visa våra medmänniskor respekt och hänsyn. Att vi tar hand om vår natur och miljö genom att göra kloka val och källsortera. Kanske göra som många unga, bestämma sig för att inte köpa något annat än mat och dryck det kommande året. Inte köpa nya kläder, nya möbler eller nya hushållsapparater. Likadant finns det de som gör med maten. Att inte köpa och äta kött, att inte äta något som är dött. Men jag hör till dem som inte gillar den torra känslan av ärtor, bönor och linser så jag får väl hålla mig till kål, kålrötter och potatis. Å köttbullen har väl aldrig levt? Inte i min värld i alla fall. För jag vill inte se att en gris fått sätta livet till för att jag skall få köttbullar då och då.  Men man kan absolut dra ner på köttportionerna. Man behöver inte äta en kotlett som väger 200 gram inkluderat benet . Det räcker med en tunn liten en som bara väger 100 gram men den får såklart inte steka lika länge som den stora kotletten. Föresten kan kotletten kvitta, det köttet är så hårt. Nej, jag är nog mer för filé och pannbiff, lättuggat och bra.
 
Idag blir det föresten repris på julmaten, lite skinka, senap och rödkål.
 
                              Bildresultat för skinka senap och rödkål
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela