brittensvardag.blogg.se

Sömn

Publicerad 2018-12-30 09:13:56 i Allmänt,

 
Ja att det är en medvetandeform då man inte är mottaglig för stimuli, alltså lätt beröring lågt ljud och svagt ljus. Blir något av detta för högt vaknar vi så klart och det är nog här skillnaden ligger för oss människor. Vi kan ta oss tre människor i den här familjen som exempel. Jag vaknar av knäppet i väckarklockan som föregår själva rigningen, maken vaknar när klockan ringen även om det tar ett par sekunder innan han är såpass vaken att han hör medan dottern gladerligen sover över hela ringperioden och sedan säger att klockan inte fungerar för den har inte ringt.
 
                          
 
Men hur mycket sömn behöver man då? Ja det är också olika. Jag klarar mig på 4-5 timmar men kan sova längre ibland (förmodligen för att jag behöver), maken behöver 7-8 timmar men kan sova10-12 timmar om han får, dottern slutligen kan sova 5-15 timmar och sover hon bara 5-7 timmar måste hon få sova lite middag eller så för annars fungerar inte hon hela vakenperioden.
 
Varför måste vi sova då? Tja, förmodligen är det för att man behöver återhämta sig och för att hjärnan skall få bearbeta gårdagens intryck. Det är kanske därför vi ofta drömmer om sådant som ligger nära i tid, sådant vi upplevde nyss. Drömsekvenserna lär inte vara mer än cirka tre sekunder men man kan ha många på rad och det är därför drömmarna ter sig orimliga om vi försöker återberätta dem.
En till mig närstående och kär vän hamnade i en situation där hon blev mycket stressad, något vi såg som stod utanför men som hon inte såg själv. När situationen en dag plötsligt upplöstes kom drömmarna. I fyra år, nästan varje natt drömde hon om situationer som hade varit och som skulle kunna ha hänt. Efter dessa fyra första åren tonade drömmarna ut för att komma mer och mer sällan. Idag, sex och ett halvt år senare drömmer hon om allt annat, men någon gång ibland, en gång varannan månad ungefär så återkommer samma drömmar igen som hon upplevde efter den där jobbiga perioden.
 
           
 
Man har såklart gjort tester på små råttor och möss när det gäller sömn. Man har till exempel hållt dessa djur vakna till de dör. Det tog cirka två veckor innan råttan kollapsade och dog. Förmodligen slogs immunförsvaret och kroppsfunktionerna ut för att hjärnan kapsejsade.
 
Sömn är något som man nästan alltid har forskat om men det tog riktig fart när Sigmund Freud kom med sin psykoanalys. Han som sade att vi drömde för att släppa fram dolda önskningar och behov. Men sömn och drömmar är inget som man aktivt har forskat på förrän i mitten av 1950-talat när man upptäckte att vi under sömnen kopplades mella REM-sömn och djupsömn. Innan dess hade man trott att man liksom bara stängde ner och sov en stund, då påstod man att drömmen kom i tillståndet sovande/vaken. Men som sagt, på femtiotalet blev sömnen en vetenskap, somnologi. Det är framför allt USA som hållit på med detta men nu börjar EU också bygga upp forskning om sömnen.
 
                              
 
Tuppluren då? Jodå, så länge du kan sova på natten är det ok med en tupplur. Det finns faktiskt företag som låter sina anställda ta en betald tupplur, ofta med hjälp av inspelad avslappningsmusik eller någon som talar om när man skall blunda, sänka axlarna, börja andas med magen som stöd osv.
Äldre människor sover också mindre, inte allt för sällan beror detta på störd sömnrytm på grund av en aktiv blåsa, eller hunger. Ju äldre du blir ju mer slarvas det med matintag. Det är inte roligt att äta själv hör man ofta och det kan jag förstå men äta måste man. Så äter man middag runt 16.30 kan det vara lämpligt vid 21.30 att äta en deciliter yougurt, 10 sötmandlar och/eller hasselnötter och en liten clementin eller en halv banan. Så länge nattsömnen och tupplurarna tillsammans inte överstiger det sömnbehov du hade som yngre, (runt 45-50 år) så kan du i lugn och ro ta dina tupplurar. Men förlägg dem gärna på förmiddagarna så att de inte påverkar nattsömnen.
 
                             
 
Nu skall jag fixa en mugg te till sedan tar sockstickning vid i väntan på att mina älsklingar skall vakna.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela