Sommar, sommar, sommar
Visst är det härligt? Att kunna sova med fönstret på glänt, fågelkvitter, doften av nyklippt gräs och en termometer som visar på plusgrader. Inte bara plusgrader utan plusgrader över tio och fram på dagen närmare 20.
När man stiger ur duschen tar man bara på något lätt, sticker fötterna i ett par tofflor eller sandaler och går ut. Ut på trappan och tar sitt morgonkaffe kanske eller muggen med te för den delen, det är många som gör det med. Tänk alla dem som finner glädje i att gå ut i förtältet från husvagn eller husbil när de är lediga eller dem som tar med sin mugg upp i sittbrunnen på sin båt och njuter av måsars och tärnors sång. Jag kan absolut förstå njutningen i det även om jag föredrar att bara gå ut på altanen. Jag bor så himla bra, jag bor på mitt sommarställe. Visst, här finns jobb för tusen man i tusen år och man blir aldrig färdig men man kan glömma det och bara njuta en dag. Njuta av domherrebarnens entoniga pip för att få mat av föräldrarna. Eller talgoxens och blåmesens lockrop för att få ungarna ur det trygga boet. Det är en härlig tid, just nu.
Men något som är lite svårt är att ställa om maten. Att gå från soppor och grytor till lättare sommarmat. Jag älskar sallader och grillad kyckling, maken älskar korv och potatis. Lite svårt att förena. Kyckling får jag nästan aldrig numera men korv finns på matsedeln både nu och sedan. Men inte idag. Jag tänkte jag skulle hitta något som vi inte ätit på ett tag. Jag får gräva djupt i frysarna tror jag. Kanske hittar jag något som jag inte visste att jag hade hemma. Men varför är det så att mat går i perioder? Rätt som det är kommer man på en maträtt man inte ätit på år och dag, så gör man den och så faller den i glömska igen. Jag har faktiskt börjat skriva upp varje dag, i mitt block, vad vi äter varje dag. Är det inte till någon annan nytta så kan det fungera som inspiration. Jag har hållit på i några månader nu och kan så smått börja använda det som inspiration.
Ja det är min vardag även om det är söndag idag. Nu är det dags för dagens tredje mugg te och nu blir det hallon och lakrits. Snart skall jag äta frukost också. Keso med banan, lite yogurt, havreflingor och jordgubbar på toppen, en pressad apelsin i glaset och en knäckemacka med rostbiff och tomat. Sedan står man sig i många timmar. Faktiskt ända till middagen om vi gör som vi brukar, äter tidigt.