brittensvardag.blogg.se

Måndag och vädret...

Publicerad 2023-09-18 08:26:06 i Allmänt, Recept,

... ser bättre ut än vad meteorologen sagt. Men det blåser en del och det såg jag inget om. Jag sitter här med min vackra blå mugg med te och i den finns ett te som heter "Friska Vindar" så det passar ju bra. Men hyfsat varmt är det, vi hade 14,8 grader när klockan var 06.30.
 
                                 Majas resor: Friska vindar och nya vyer
 
Igår hände inget speciellt, vi läste och jag sydde några korsstygn men det var allt. Lagade lite middag såklart och diskade men det gör man ju nästan varje dag så inget speciellt alltså. Fortsätter det vara uppehållsväder åker vi kanske en sväng ner till det stora blågula varuhuset i Halland. Vi satsar på fågelmat i första hand. Ja , att vi skall kunna köpa alltså. Vi går nog upp till cafeterian och tar en räkbaguette eller kycklingvarianten. Ja vi får se. Det skall ju regna resten av veckan så skall det bli åka av så får det bli idag.
 
                                Gekås Ullared
 
Temadagar finns det ett par stycken i kalendern också. Det är E-bokens dag men en sak är säker, så skall jag inte läsa någon bok idag. Jag vill ha en vanlig bok med lite fastare pärmar och vanliga sidor mellan dem. Jag vill kunna bläddra på traditionellt sätt.
 
                                bok - Lule Grafiska
 
Det andra temat är Surkålens dag. Jag har sagt att jag älskar kål i alla former det vet jag men just surkål är inget jag väldigt gärna äter men det går an om inget annat bjuds. Du kan få ett recept om du vill. Gör så här i så fall. 
Strimla cirka 1½ kilo vitkål fint.
Salta och massera den strimlade kålen tills den blir mjuk och vatten släpper kålen.
Krydda, klassiska kryddor är enbär och kummin. Men senapsfrö, spiskummin och dillkronor är också bra smaksättare.
Nu pressar du ner allt i en hyfsat stor glasburk. Pressa med mortelstöt eller en dymel i trä. Se till att vätska når över kålen när burken är fylld.
Det det skall finnas ett par centimeter luft kvar i burken innan du sätter på locket. Använd gärna en sådan där glasburk med gummiring och snäpplock.
Sätt burken i en skål och låt den stå mörkt i rumstemperatur i 2-5 dagar. Du måste lufta burken ett par gånger per dag . När det inte pyser längre, det tar ett par veckor,  när du lättar på locket är surkålen klar. Har du inget mörkt ställe i rummet så vänd en papperskasse över burken det funkar bra. När det inte pyser längre behöver du inte öppna locket mer. Men låt burken stå kvar i rumstemperatur i ett par veckor. Därefter sätter du in burken i kylskåp där den klarar sig länge om du inte öppnar locket men sedan bör du äta upp det inom fem dagar.
 
                              Surkål | Arla
 
Ja vad skall jag berätta mera då? Kanske skall vi ta elpriset också då. Idag har hela landet ett genomsnittspris på cirka 10 öre. Det är bra tycker jag. Som högst är priset mellan 09,00--11,00 då vi alla får betala cirka 13 öre.
 
                                   kram | Dianahagel's Blog
 
Så trots blåst och hot om regn artar det sig till en bra dag tycker jag. Men nu har jag inte mycket mer. Jag vill bara önska dig en fin dag och var rädd om dig och varandra så ses vi här i morgon igen. Kramiz.
 
                                Kram
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela